Coby-dijkstra

Waar komt een tsunami voor?

 

In de Indische ocean en de grote of stille ocean  komen vaak aarbevingen voor. Dat komt doordat verschillende platen bij elkaar komen. De Indische ocean is de zee tussen Afrika en Indonesie. De grote of Stille Ocean ligt tussen Australie, Japan en Noord en Zuid-Amerika.

Omdat deze oceanen ook heel diep zijn veroozaakt een aardbeving altijd een Tsunami. Dat wil niet zeggen dat deze Tsunamis altijd gevaarlijk zijn. Kenmerken die van invloed zijn op ernst van een Tsunami zijn:

  • De diepte van de zee waar de aardbeving plaats vindt.
  • De plaats waar de aardbeving is en
  • hoe zwaar de aardbeving is

De kracht van de aardbeving wordt gemeten op de schaal van Richter. Ik weet niet precies wat dat betekent, alleen schijnt het zo te zijn dat de aardbeving minstens een kracht van 7.5 moet hebben op deze schaal.

 

ps: weetje Knipogen :

De schaal van Richter is een manier waarmee de kracht van een aardbeving wordt waargenomen.

 

 

 

2004

Verloop van de tsunami in december 2004
 

Op 26 december 2004 vond een zware zeebeving van 9,3 op de schaal van Richter plaats in de zee nabij het eiland Sumatra op een diepte van ongeveer 10 kilometer. Hierdoor werden verschillende landen rond de Golf van Bengalen getroffen door zware vloedgolven tot wel 60 meter hoog. De snelheden liepen op tot 900 kilometer per uur. Het dodental liep op tot ongeveer 290.000 slachtoffers in de kuststreken van de landen Sri Lanka, Indonesië, India, Thailand, Myanmar, Bangladesh, Maleisië, de Maldiven, de Seychellen en de Andamanen. Vooral het noordelijke puntje van Sumatra werd zeer zwaar getroffen. 60% van de stad Banda Atjeh werd door de tsunami verwoest en alleen hier al vielen meer dan 200.000 doden. De wederopbouw van Banda Atjeh zal nog jaren duren, maar ook in de andere gebieden moet er nog heel veel gebeuren om de enorme schade te herstellen. Opmerkelijk is dat er helemaal tot in het Afrikaanse omalië en Tanzania een vloedgolf was, waar deze ook nog enkele honderden slachtoffers maakte.

2006

Op 17 juli 2006 vond een zware zeebeving plaats van ongeveer 7,2 op de schaal van Richter in de IndischeOceaan op een diepte van 33 km. De golven waren 2 à 3 meter hoog. Uiteindelijk vielen hier 659 doden, en 7288 gewonden van de 20.000 mensen op dat land. De schokken van de beving waren zo sterk dat ze nog in Amerika merkbaar waren.

2007

Op 2 april 2007 vond een zeer zware aardbeving plaats met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter in de Stille Oceaan. De vloedgolf trof met name de Salomonseilanden en eilanden behorende tot het naburige Papoea-Nieuw-Guinea. Er vielen 52 doden, en 13 mensen raakten gewond.

2009

Op 29 september 2009 vond een aardbeving plaats met een kracht van 8,0 op de Schaal van Richter voor de kust van de Samoa-eilanden. De vloedgolf trof met name de Samoa-eilanden maar ook Tonga en Frans-Polynesië. De golven hadden volgens de autoriteiten een hoogte van 7,5 meter. Het water kwam op sommige plekken meer dan 1,5 kilometer landinwaarts. Er zijn zeker 170 doden gevallen.

 2011

Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een tsunami nadat op 132 kilometer voor de kust van Sendai een aardbeving plaatsvond met een kracht van 9,0 op de Schaal van Richter. Op dit moment is het dodental gestegen tot boven de 12.000, daarnaast worden meer dan 15.000 mensen vermist.

 

Een waarschuwingssysteem zou dus wel degelijk levens kunnen besparen.